A legősibb macskafajta példányai Magyarországra érkeztek

Különleges, a világon is rendkívül ritka macskafajta, ciprusi hegyi macskák példányai érkeztek Magyarországra. A különleges, hófehér, félhosszú szőrű és a fekete-fehér rövid szőrű cicák Esztergomban, a Nemzetközi Macskakiállításon mutatkoznak be a szakmai és a nagyközönség előtt augusztus 25-én és 26-án a Pézsa Tibor Sportcsarnokban.


A ciprusi hegyi macska nagy testű, inkább tömzsi, mint karcsú testű, izmos állat. Feje viszonylag nagy, arcorri része kissé hosszú, füle aránylag kicsi. Szőrzete félhosszú és rövid is lehet, télire hosszabbra, dúsabbra nő, és minden színváltozatban előfordul. Állítólag kiváló kígyóölő.

Háttér:
2004-ig úgy tudtuk, hogy a macska Egyiptomban szegődött az ember társaságába, ám ekkor egy ciprusi sírban macska-csontvázat találtak, méghozzá illően, gazdája mellé eltemetve. A cica és gazdája 9500 éve halt meg – ez tehát a legősibb házikedvencként tartott cica.

A macskát tehát az úgynevezett Termékeny Félhold területén – azaz a Közel-Kelet egy félhold alakú területén, ami eredetileg Mezopotámiát és Kánaánt foglalta magában – háziasították, körülbelül 10.000 éve. A leletek alapján arra következtethetünk, hogy ekkor, a földművelő-életmód kezdetén kezdtek a macskák besettenkedni az emberek közé az egerek és az ételmaradékok miatt.

A „mitokondriális macska-Éva" utáni genetikai nyomozás, azaz a ma a világon élő összes macska közös őse utáni nyomozás 5 genetikai szálat derített fel. Ebből négy megegyezik az ismert vadmacska-fajtákkal: felis silvestris silvestris Európában, felis silvestris bieti Kínában, felis silvestris ornata Közép-Ázsiában, és felis silvestris cafra Dél-Afrikában. Az ötödik szál azonban minden házimacska-fajtában megtalálható volt: ez a felis silvestris lybicá-hoz vezet, mely a Közel-Keleten honos – ennek példányát találták meg Cipruson.
A tény arra enged következtetni, hogy tehát a házimacskák egyetlen helyen bukkantak fel, mégpedig a Közel-Keleten. Ők a ma élő macskák közös ősei, akik 10 ezer évvel ezelőtt (ahogy az ember a földművelő életmódra állt át), megjelentek a háziegerek önkéntes pusztítóiként.
A cicák hamar elszaporodtak a Termékeny Félhold területén az emberi településeken, és egyre barátságosabbakká váltak, elkapták az egeret és a kígyókat. Talán a kinézetük is segítette, hogy az ember könnyen megkedvelje őket: a nagy kerek szemek, a pisze orr, a kerek homlok (mely a csecsemők sajátja) az emberből gondoskodási kényszert vált ki, így hamar magukhoz édesgették őket.

Ma világszerte mintegy 600 millió macska él, ám a ciprusi hegyi macskából összesen 5 tenyészetet tartanak számon, így a világ egyik legeslegritkább macskafajtája!

Ciprusi hegyi macskák hazánkba a World Cat Federation elnökhelyettese révén kerültek, aki azt szerette volna, ha (a macskatenyésztés szempontjából számon tartott) Magyarországon is legyen a kuriózumnak számító macskafajtából – ez pedig hatalmas megtiszteltetés számunkra.
A cicák a Sunshine-RockingCoon Cat tenyészetbe kerültek. A világ eddig egyetlen csokoládé teknőc ciprusi hegyi macskájának hat hete születtek kölykei itthon, egy másik nősténynek pedig egy hete lettek kölykei.
Az esztergomi nemzetközi macskakiállításon egy fekete-fehér rövid szőrű és egy fehér félhosszú szőrű cicát láthat a nagyközönség.

A macskakuriózumot bemutató kiállítást szervezi:
Panoráma Macska Közhasznú Egyesület
http://pmce.p8.hu

Egyébként tudtad, hogy kávézót (csokoládézót, cukrászdát, teázót, pizzázót) keresek, hogy a macskás tárgyaimmal növeljük a forgalmat és bevételt? Törzsvendégeink lennének :)

Részletek itt:

http://macskastargyak.postr.hu/kavezot-keresek-macskas-targyaimhoz/

Kéky Kira | Névjegy létrehozása