Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Párzásra készülnek a hiúzok Magyarországon

Engem meglepett a hír, hogy élnek Magyarországon hiúzok, de a WWF-hírleveléből azt is megtudtam, hogy az Északi-középhegységben laknak ezek a macskák, és pár napon belül kezdődik a párzási szezonjuk.

 

"Szabó Ádám, az Északi-középhegység hiúzainak megfigyelője elmondta, hogy a napokban olyan helyeken is talált hiúz nyomokat, ahol korábban nem. Például az Aggteleki Karszt 20-as kövénél december környékén még nem járt hiúz, most pedig egyértelmű jelét találta, hogy a megszokott territórium határait kiszélesítve a kandúr keresi a nőstényt. Pár napon, héten belül jó eséllyel – ha a hó sem olvad el és alkalmas lesz a terep nyom olvasásra – azt is megtudhatjuk majd, ha a pár egymásra talál és közösen járják az ösvényeket" - olvasható a WWF honlapján.

 

Persze a hiúzok mindennapjai korántsem ilyen idilli körülmények között telnek. Természetes élőhelyük is védelemre szorul, és ők maguk is veszélyben vannak.

 

A WWF Magyarország erdővédelmi programjával igyekszik a hazai erdőket a hiúznak is alkalmas élőhellyé formálni. A természetes erdők megfelelő kezelése a biológiai sokféleség megőrzésének egyik alapfeltétele. A WWF emellett a magyarországi hiúzok terepi megfigyelését is támogatja, így egyengetve az őshonos nagyragadozó hazai sorsát.

 

Magyarország legnagyobb macskástárgy-gyűjteményének blogját és kopasz macska naplóját látod!

Jelenleg az Északi-középhegységben élő nagyragadozók pontosabb megfigyeléséhez egy speciális eszközre lenne szükség, amellyel 2011-ben a hiúzok hazai védelme egy új szintre léphetne. A rádiótelemetria lehetőséget adna arra, hogy az állat pontos helyét, mozgását, esetleg elpusztulásának helyét beazonosítsuk.

 

A hiúzok számának növekedését ugyanis a megfelelő élőhelyek hiánya mellett az orvvadászat is gátolja. Bár az Európai Unió egész területén egységes szabályozás vonatkozik a hiúzra, mégis Magyarországon számos esetben kilövik. A fokozottan védett állatok természetvédelmi értéke FÉL MILLIÓ FORINT.

 

A nagyragadozók az erdei életközösségek egészséges működésének fontos pillérei. Ezért a WWF idén is kéri a természet kedvelőit, segítsék a hiúz populáció megfigyelését és az erdők védelmét 1%-uk felajánlásával.

0 Tovább

Tigris karácsonyra - fogadj örökbe Te is!

Nem először indít virtuális örökbefogadási akciót a WWF - most karácsonyra például tigrist lehet örökbe fogadni.

A cél, hogy 2022-re megduplázzák a tigrispopulációt: jelenleg 3200 példány él a földön belőlük szabadon.

Minden támogató, aki úgy dönt, hogy részt vesz a tigrisvédelmi programban, regisztrál és adományát eljuttatja a WWF-hez, kap egy örökbefogadói csomagot.

A WWF az alábbi kérdésekkel/válaszokkal buzdít arra, hogyrendhagyó karácsonyi ajándékot válassz:

  1. Miért fogadjak örökbe?
    Az elmúlt 10 évben a vadon élő tigrisek száma megfeleződött. Tudósok szerint a szabadon élő nagymacskák helyzete annyira rossz, hogy ha nem változtatunk rajta közösen, akkor 2022-re a tigrisek kihalnak. Szomorú tény, de sajnos meg van rá az esély, hogy örökre eltűnik a Föld színéről ez a csodálatos faj.
  2. Mennyibe kerül az örökbefogadás?
    Az örökbefogadás értéke 10.000 Forint, amely adománynak minősül.
  3. Mi történik az adománnyal?
    A támogatási összeget a WWF Tigrisvédelmi programjára fordítjuk. Adományával hozzájárul egy ritka nagymacska-faj megőrzéséhez.
  4. Hogyan fizethetem ki a támogatási összeget?
    A támogatási összeg kifizetésének három módja van:
    - bankkártyás online fizetéssel a honlapunkon keresztül (OTP által garantált felület, csak dombornyomott kártyával lehet használni),
    - postai utánvéttel, az adományt a csomag kézhezvételekor a szállítónak kell kifizetni.
    - személyes fizetéssel irodánkban.
  5. Mit tartalmaz a nevelőszülői csomag?
    Minden nevelőszülő egy élethű plüss tigrist és egy névre szóló oklevelet kap ajándékba, valamint egy éven keresztül jár neki a nyomtatott WWF Magazin (3 szám).
  6. Hogyan kapom meg a csomagot?
    A csomagokat a GLS juttatja el Önhöz. Arra is van lehetőség, hogy személyesen eljöjjön irodánkba (1141 Budapest, Álmos vezér útja 69/a) és itt vegye át csomagját.
  7. Lehet örökbefogadást ajándékba is adni?
    Természetesen, az örökbefogadás különleges és egyedi ajándék. Nemcsak a megajándékozottnak szerez vele örömet, hanem egy kihalófélben lévő faj megmentéséhez is hozzájárul. Kérjük, ebben az esetben töltse ki a Megajándékozott neve rovatot a jelentkezési lapon - ez a névre szóló oklevél miatt fontos.
  8. Kerülhet fiktív név is az oklevélre?
    Természetesen, az oklevélre kerülhet akár becenév, cégnév, egyesület neve, stb. is
Magyarország legnagyobb macskástárgy-gyűjteményének blogját látod!

Támogasd te is a tigrisek megmentését!

Körülbelül 1000 darabos gyűjteményemből eddig ennyiről posztoltam ki:


Macskás lakberendezési tárgy: 27

Macskás használati tárgy: 42

Macskás ékszer: 16

Macskás ruha: 16

Macskás játék/plüssállat: 9

Macskás könyv: 2

Összesen: 112 darabról számoltam be eddig.

A legfrissebb (és régebbi) bejegyzésekhez kattints ide :)

1 Tovább

Macskás tárgyak

blogavatar

Macskás asztalom még nincs - de ezen kívül nagyon kevés dolgot tudnátok mondani, amim nincs macskásban... Mutassam? :)

Utolsó kommentek