Engem meglepett a hír, hogy élnek Magyarországon hiúzok, de a WWF-hírleveléből azt is megtudtam, hogy az Északi-középhegységben laknak ezek a macskák, és pár napon belül kezdődik a párzási szezonjuk.

 

"Szabó Ádám, az Északi-középhegység hiúzainak megfigyelője elmondta, hogy a napokban olyan helyeken is talált hiúz nyomokat, ahol korábban nem. Például az Aggteleki Karszt 20-as kövénél december környékén még nem járt hiúz, most pedig egyértelmű jelét találta, hogy a megszokott territórium határait kiszélesítve a kandúr keresi a nőstényt. Pár napon, héten belül jó eséllyel – ha a hó sem olvad el és alkalmas lesz a terep nyom olvasásra – azt is megtudhatjuk majd, ha a pár egymásra talál és közösen járják az ösvényeket" - olvasható a WWF honlapján.

 

Persze a hiúzok mindennapjai korántsem ilyen idilli körülmények között telnek. Természetes élőhelyük is védelemre szorul, és ők maguk is veszélyben vannak.

 

A WWF Magyarország erdővédelmi programjával igyekszik a hazai erdőket a hiúznak is alkalmas élőhellyé formálni. A természetes erdők megfelelő kezelése a biológiai sokféleség megőrzésének egyik alapfeltétele. A WWF emellett a magyarországi hiúzok terepi megfigyelését is támogatja, így egyengetve az őshonos nagyragadozó hazai sorsát.

 

Magyarország legnagyobb macskástárgy-gyűjteményének blogját és kopasz macska naplóját látod!

Jelenleg az Északi-középhegységben élő nagyragadozók pontosabb megfigyeléséhez egy speciális eszközre lenne szükség, amellyel 2011-ben a hiúzok hazai védelme egy új szintre léphetne. A rádiótelemetria lehetőséget adna arra, hogy az állat pontos helyét, mozgását, esetleg elpusztulásának helyét beazonosítsuk.

 

A hiúzok számának növekedését ugyanis a megfelelő élőhelyek hiánya mellett az orvvadászat is gátolja. Bár az Európai Unió egész területén egységes szabályozás vonatkozik a hiúzra, mégis Magyarországon számos esetben kilövik. A fokozottan védett állatok természetvédelmi értéke FÉL MILLIÓ FORINT.

 

A nagyragadozók az erdei életközösségek egészséges működésének fontos pillérei. Ezért a WWF idén is kéri a természet kedvelőit, segítsék a hiúz populáció megfigyelését és az erdők védelmét 1%-uk felajánlásával.