Az Arany Prága - mondták nekem ismerőseim, mikor meghallották, hogy hova készülök. A Macskás Város - mondom immár én ismerőseimnek, amikor mesélek erről a gyönyörű helyről. Én most már biztos vagyok benne, hogy a csehek igenis szeretik a macskákat. Sem férjem, sem én nem láttam még annyi macskát ábrázoló festményt, szobrot, emléktárgyat, ékszert, pólót, parfümös-üveget, könyvjelzőt, konyhai edényt, mint éppen ott.

Knédlire, sörre, és hangulatos utcákra, gyönyörűen kanyargó folyóra számítottam a Károly-híd alatt. Ez mind be is jött. Arra azonban álmomban sem gondoltunk, hogy lépten nyomon macskákba botlunk. Persze nem igaziba, abból csak négyet láttunk: fenn a vár kertjében szundikáltak a fűben. Illetve az egyik befeküdt a díszkert egyik ágyásába és bizalmatlanul méregetett, amikor meg akartam osztani vele a vaníliafagylaltomat.

Ha őt nem is, de más cicákat simogathattam. Igaz, azok szobrok, kerámiák voltak. Egyiküket haza is hoztam (kissé megvioselődött már azóta).

 

 

 

 

És a meglepetés csak akkor ért, amikor a Károly-hídon képeket áruló festők közül már a harmadik vagy negyedik rajzolta tele a vásznak macskával. Szinte alig bírtam kiválasztani a legkedvesebb képet, hogy megvegyem, annyi tarka cica ugrált, táncolt, sétált, udvarolt a gyönyörű házak és paloták között! Azt gondoltam, több csoda már nem vár ránk. Ekkor azonban megláttunk egy táblát: Macska-Galéria az udvarban. És tényleg. Az egész galériában csak és kizárólag macskás tárgyat lehetett kapni. Macskás bögre, tányér, lámpa, takaró, kép, kerámia, festett kavics, gyertyatartó, papucs, szobor, macskák a plafonról lógva, a falakra csimpaszkodva, a földön ülve és állva, sőt, még egy óriási macskaasztal is volt. Komolyan mondom, ilyet még életemben nem láttam!

 

 

(Ez is onnan való, és már kikezdte az idő vasfoga.)Mondanom sem kell, hogy a galériából sem jöhettünk ki üres kézzel.

Aztán megláttunk valamit, amiből sejteni kezdtük: honnan eredhet a prágaiak macskaszeretete.

Az Aranyművesek utcájában – amely a középkorban a vár környéki iparosok és mesteremberek boltja, lakóhelye volt - a falon egy kis freskót pillantottunk meg. A képen egy szoba nyitott ablaka előtt, könyvek és egy kristálygömb társaságában egy különös, bagolyfejű macska ült. A középkor hiedelmei szerint alkimisták keresték itt, ezekben a kis házakban a bölcsek kövét. Valószínűleg ez a titokzatos, mindent tudó lény segíthette őket a munkájukban – gondoltuk mi, mert felvilágosítást senkitől nem kaptunk a képről.

Abban azonban biztosak vagyunk, hogy a várost és annak lakóit annak idején elvarázsolta egy macska.

(Mindezt papírra vettem 2003-ban, és megjelent a Macskamánia magazinban.)

 

Kedves olvasóim!!!

a macskás kávézó megvalósítására pályáztam a BudapestBank Valóraváltó pályázatán.

Megtennéd, hogy szavazol rá? Főleg Firefox és Chrome böngészővel nyílik meg a link, 
az Internet Explorert nem szereti :(((


Ide kell kattintani:


http://apps.facebook.com/valoravalto/?otlet=628

MINDEN NAP lehet szavazni!

Mindenki, aki szavaz, vendégem egy forró csokira, kávéra, teára a kávézóban, 
amikor megnyílik! :) Köszönöm előre is!

Kéky Kira | Névjegy létrehozása