Magyarország legnagyobb macskástárgy-gyűjteményének blogját látod!

A legfrissebb (és régebbi) bejegyzésekhez kattints ide :)

Amszterdam nem csupán a csatornák városa, ezentúl számomra Az A Város, Ahol Macskamúzeum Is Van. Így, csupa nagy kezdőbetűvel.

 

Mert az rendben, hogy szinte minden városban van egy-egy bolt, amely tulajdonosa rajong a macskákért, ezért az átlagnál több macskás holmit tart, na de hogy valaki pénzt, időt és energiát nem kímélve több ezer macskás műtárgyat gyűjtsön össze a világból?

Hát igen, van ilyen: ez a Cat Cabinet, ami a Herengracht 497. szám alatt található, az egyik legszebb amszterdami csatorna partján, a híres „Arany Kanyarban”.

A kétszintes épület könnyen megtalálható, és belépve a macskások lelke felvidul, arcukra kiül a béke és az elragadtatás. Merthogy itt minden Róluk szól, Őtappancsosságukról.

A Cat Cabinetet 1985-ben John Pierpont Morgan vörös kandúr emlékére alapították, aki Bob Meijernek, a múzeum alapítójának volt az életre szóló társa és örök barátja. Jelenleg két élő cica őrzi a tárlatot, egy trikolor és egy szürke cirmos. Ők leereszkedően fogadják a soknyelvű, idegenszagú simogatást és természetesnek tartják, hogy képmásukkal díszített palotában élhetik az életüket.

 

Jelenleg a múzeumunk a következő alkotóktól tartalmaz műalkotásokat: Picasso, Sal Meijer, Tarkhof, Foujita, Willette, Ronner-Knip, Karel Appel, Fini, Rembrandt, Kuniyoshi és Steinlein.

Festmények, rajzok, nyomtatványok, szobrok, kisplasztikák, domborművek, plakátok, képeslapok találhatók, amelyek képet adnak a macska művészetben elfoglalt helyéről, és ezzel együtt megmutatják azt is, hogy a macska milyen helyet foglalt el a társadalomban az idők folyamán.

Nézzék csak a képeket! Ezek a művészek szerették a bársonytalpúakat, tisztelték és csodálták őket, ismerték mozdulataikat, természetüket.

A kiállítás folyamatosan bővül: a gyűjtő a világ minden tájáról keresi a múzeumába az újabb darabokat – akár megvásárlásra akár kölcsönbe.

A bejáratnál szép albumokat, képeslapokat és plakátokat lehet vásárolni emlékül – minden macskaimádónak ajánlom, hogy nézzen be oda, ha Amszterdamban jár!

A múzeum (nem túl látványos) honlapja itt található: www.kattenkabinet.nl

 

A cikk olvasható a MacskaMánia Magazinban is.