Bár ez egy macskás blog, de az állatvédelem számomra kiemelten fontos, nem tudok elmenni a hír mellett, amit most olvastam: száz husky kutya lemészárlása ügyében indítottak vizsgálatot a magyarok által egyébként irigyelt Kanadában.

Furcsa az ügy indítása, mert a mészárlás nem most volt - ám csak most derült rá fény.

A kutyákat azután végezték ki (majd mindjárt olvasható, hogy milyen kegyetlenül!), hogy véget ért a 2010-es vancouveri téli olimpia, és áprilisban már nem volt elég turista, aki miatt érdemes lett volna megtartani őket.

Ezek az állatok ugyans "élményutazásokon használt szánhúzó kutyák" voltak.

Az MTI híre szerint a utazásokat két turisztikai cég, az Outdoor Adventures és a Howling Dogs kínálta a Vancouverhez közeli síparadicsomban, Whistlerben.

A mészárlást egy vadászpuskával és egy késsel hajtották végre, két nap kellett a 100 állat kivégzéséhez.

Magyarország legnagyobb macskástárgy-gyűjteményének, és egy macska életének blogját látod!

A legfrissebb (és régebbi) bejegyzésekhez kattints ide :)

Az egyik "alkalmazott", aki a mészárlásban részt vett, belebetegedett tettébe: poszttraumás stressz jelentkezett nála, nem volt képes feldolgozni az átélteket, nem tudott rendesen aludni, nem volt képes a munkáját végezni, magánélete egészsége megromlott.

"Ahogyan leírja (a szakszervezetnek benyújtott jelentésében) a többszöri lövéseket, a letépett pofákat, majd ahogyan másnap visszatért a helyre, egyszerűen borzalmas ... Az alkalmazott leírása alapján egyértelműen mészárlásról van szó, egy büntetőtörvénykönyv szerinti bűncselekményről. A kutyákkal láncra vert társaik szeme láttára végzett" - részletezte a Vancouver Sun című lapnak Marcie Moriarty, a vizsgálatban főszerepet vállaló állatvédelmi szervezet, a Society for Prevention of Animal Cruelty munkatársa.

A férfinak rettenetes jeleneteket kellett végignéznie. Az állatokat tömegsírba dobálták, ahonnan azonban több még élve kimászott!!!

Az pedig arcátlan és felháborító, hogy a szános utazást szervező társaság honlapja szánok és huskyk fotói között továbbra is reklámozza kutyás kirándulásait, így:

"Az életben egyedülálló élményt, életerős és imádnivaló alaszkai versenyhuskyk társaságában".

Nem is lehet ehhez hozzáfűzni semmit: az állatokat tárgyként kezelő emberek remélhetőleg felelnek tettükért a bíróságon.